zondag 19 april 2015

Grillworst

Zelfgemaakte grillworst van de BBQ


Ingrediënten:
Varkensvlees  (5 kilo vlees van schouder en 500 gram speklappen totale vetpercentage max. 35%).
Grillworst kruiden (30 gram per kilo vlees, peper, folie, gember, kardemon, uienpoeder en mosterd). 
Colorozozout (10 gram per kilo vlees).
Grillworstdarmen (kunstdarm Ø 65 mm).
Grillkruiden.


Werkwijze:
Voorbereiden grillworst:
Snij het vlees in kleine blokjes, en maal het vlees door de gehaktmolen tot een structuur van drie tot vijf mm (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur). Voeg het zout en de grillworst kruiden toe.



























Vullen van de grillworst:
Het "deeg" van de grillworst worden in de grillworst darmen gespoten. Deze darmen zijn "potdicht" waardoor er niets door de darmen naar binnen of buiten kan. Vul de darmen met de vleesmix.. Let op dat de worst in een pan past. Knoop het einde van de worst dicht met een slagerstouw.
Na het afstoppen van de worst moet de worst eerst een dag in de koelkast voor goede doorkleuring van het vlees.






Koken van de grillworst:
Nadat de worst een dag in de koelkast heeft gehangen is het tijd om de worst te gaan koken. De worsten zijn gaar als de kerntemperatuur, dit is de temperatuur in het hart van de worst, de 74 graden heeft bereikt. Je kan dit natuurlijk gewoon in een grote pan doen (richtlijn is 15 minuten per cm doorsnede van de worst).
Meteen na het garen moeten de worsten zo snel mogelijk worden afgekoeld.
Het snelle afkoelen is belangrijk om de houdbaarheid van de worst te verbeteren.
  









Grillen van de grillworst;
De grillworst  uit de koelkast of vriezer halen en rustig op kamertemperatuur laten komen. Verwijder  vervolgens de kunstdarm van de grillworst en bestrooi de worst met zoutloze grillkruiden . Grill de worst nog zo'n 20minuten op 200 graden in de bbq. De worst is nu klaar om te worden opgegeten.













Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten