Zelfgemaakte grillworst van de BBQ
Ingrediënten:
Varkensvlees (5
kilo vlees van schouder en 500 gram speklappen totale vetpercentage max. 35%).
Grillworst kruiden (30 gram per kilo vlees, peper, folie, gember, kardemon, uienpoeder en
mosterd).
Colorozozout (10 gram per kilo vlees).
Grillworstdarmen (kunstdarm Ø 65 mm).
Grillkruiden.
Werkwijze:
Voorbereiden
grillworst:
Snij het vlees in kleine
blokjes, en maal het
vlees door de gehaktmolen tot een structuur van drie tot vijf mm (afhankelijk
van je persoonlijke voorkeur). Voeg het zout en de grillworst kruiden toe.
Vullen van de
grillworst:
Het
"deeg" van de grillworst worden in de grillworst darmen gespoten.
Deze darmen zijn "potdicht" waardoor er niets door de darmen naar
binnen of buiten kan. Vul de darmen met de vleesmix.. Let op dat de worst in
een pan past. Knoop het einde van de worst dicht met een slagerstouw.
Na het afstoppen
van de worst moet de worst eerst een dag in de koelkast voor goede doorkleuring
van het vlees.

Koken van de
grillworst:
Nadat de worst
een dag in de koelkast heeft gehangen is het tijd om de worst te gaan koken. De
worsten zijn gaar als de kerntemperatuur, dit is de temperatuur in het hart van
de worst, de 74 graden heeft bereikt. Je kan dit natuurlijk gewoon in een grote
pan doen (richtlijn is 15 minuten per cm doorsnede van de worst).
Meteen na het
garen moeten de worsten zo snel mogelijk worden afgekoeld.
Het snelle
afkoelen is belangrijk om de houdbaarheid van de worst te verbeteren.
Grillen van de
grillworst;
De grillworst uit de koelkast of vriezer halen en rustig op
kamertemperatuur laten komen. Verwijder vervolgens de kunstdarm van de grillworst en bestrooi
de worst met zoutloze grillkruiden . Grill de worst nog zo'n 20minuten op 200
graden in de bbq. De worst is nu klaar om te worden opgegeten.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten