zondag 26 mei 2013

Maïspakketjes.


Maïspakketjes.



Ingrediënten:
1 bosje lente-ui
1 groene paprika
1 blikje (ca. 400 gram) maïskorrels
3 eetlepels crème fraîche
1 ei
1 theelepel paprikapoeder
100 gram vers geraspte oude kaas
snufje  zout
snufje vers gemalen zwarte peper
olie

Werkwijze:
Maak de lente-uitjes en paprika schoon; snijd de uitjes in smalle ringen en de paprika in kleine stukjes.
Pureer de uitgelekte maiskorrels met een staafmixer. Roer de uitringetjes, paprika, crème fraîche het losgeklopet ei en de paprikapoeder en kaas door de mais en bring op smaak met zout en peper.







Leg 4 stukken aluminiumfolie van 20 cm op het aanrecht en vet zet in met de olie. 
Schep het maismengels in het midden en vouw de folie dicht. 







Leg de pakketjes boven de gloeiend hete houtskool en laat ze in ongeveer 20 minuten gaar worden.
Haal ze van de bbq en eet ze vervolgens op.



Eet smakelijk.

Gehaktballen op baguettes met geroosterde paprika saus.


Gehaktballen op  baguettes met geroosterde paprika saus.


Ingrediënten:
Saus
3 middelgrote rode paprika
3 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
¼ kopje geschaafde amandelen, geroosterd
2 theelepels tomatenpuree
1 klein teentje knoflook, fijngehakt
⅓ kopje vers geraspte oude kaas
¼ kopje grof gehakt verse basilicumblaadjes
½ theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen zwarte peper

Gehaktballen

500 gram rundergehakt
½ kopje vers geraspte oude kaas
½ kopje paneermeel
⅓ kop gehakte verse Italiaanse peterselie blaadjes
1 groot ei, losgeklopt
3 eetlepels tomatenpuree
½ theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen zwarte peper

4 Franse broodjes (baguettes),

Werkwijze:
Bereid de grill voor op direct barbecueën  (175-225°C).
Grill de paprika’s totdat ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn, ongeveer een kwartiertje. Doe ze in een zak of in een kom en dek ze af met plasticfolie. Laat zo 10 minuten staan, het zwarte velletje zal nu los stomen.
Verwijder het zwarte vel van de paprika’s en snij de bovenkant en de zaadlijsten eruit.






Doe de paprika’s in de blender.
Voeg de rest van de saus ingrediënten toe en blend totdat je een grove saus hebt.






Doe de ingrediënten voor de gehaktballetjes in een schaal en meng goed deze goed door. Vorm 20, even grote, balletjes..








Grill de gehaktballetjes op direct vuur, met de deksel gesloten  totdat ze gaar zijn (ongeveer 8 minuten, keer ze halverwege). Gedurende de laatste minuut van de grill tijd,  t de broodjes toasten, gesneden kant naar beneden, boven de directe warmtebron. Verwijder de gehaktballen en baguettes van de grill
Leg vijf of zes gehaktballen (afhankelijk van de grootte van het baguettes) op de onderste helft van elk baguettes , en verdeel de gemaakte saus over de gehaktballen en plaat de bovenzijde van het baguettes er op. Serveer de baguettes direct en smullen maar.





Eet smakelijk.

dinsdag 30 april 2013

MOINK BALLS


MOINK BALLS




Wat zijn MOINK Balls.

Het woord "MOINK" is afgeleid van Moo+Oink=MOINK.
Oftewel een combinatie van rundvlees en varkensvlees.

De MOINK Ball is bedacht door Larry Gaian, oprichter van de The BBQ Grail (http://thebbqgrail.com/) en is sindsdien de hele wereld over gegaan.

In 2009 is de eerste World Moink Ball Day georganiseerd.
Het idee erachter is dat op deze dag mensen van over de hele wereld Moink Balls maken.
Van je zelfgemaakte MOINK Balls maak je vervolgens een foto en deze mail je naar Larry, je krijgt dan het certificaat met "Certified MOINK Baller".


Ingrediënten:voor de MOINK ballen:


375 gram rundergehakt van goede kwaliteit

375 gram varkensgehakt van goede kwaliteit
Geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)

1 losgeklopt ei

60 gram paneermeel

2 eetlepels fijngehakte  verse knoflook

1 theelepel zeezout

1 theelepel versgemalen zwarte peper

110 ml melk

1 theelepel gedroogde oregano

2 theelepels gedroogde peterselie


 





Werkwijze:

Meng de ingrediënten van de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal.



Bestrooi de balletjes met barbecue rub.











Wikkel een half plakje ontbijtspek om de balletjes en zet dit vast met een cocktailprikkertje.




Zet je MOINK Balls in de koelkast zodat ze wat steviger worden.


Steek je WSM of BBQ aan en laat hem op temperatuur komen, tussen de 107 C° – 121 C°.

Ik heb voor de MOINK Balls Hickory rookhout gebruikt.














Barbecue de MOINK Balls anderhalf uur en bestrijk ze met barbecuesaus.














Laat ze nog een half uur in de smoker/bbq en ze zijn klaar!














Eet smakelijk

Hasselback aardappelen


Hasselback  aardappelen


"Dit Zweedse gerecht komt van 'Hasselbacken', het restaurant in Stockholm waar het voor het eerst werd geserveerd. De gekruide aardappels zijn krokant van buiten en zacht van binnen.". Ik heb het recept een beetje aangepast en klaar gemaakt op de BBQ.

Ingrediënten:
6 aardappelen (vastkokend)
olijfolie
schijfjes knoflook
peper en zout
eventueel kaas
Werkwijze:
Eerst wassen we de aardappels. 

Daarna snijden we de aardappels in. 

Het makkelijkst is om er twee houten lepels naast te leggen en dan met het mes te snijden. Klinkt wat bijzonder dus hier een plaatje:

De lepels zorgen ervoor dat je de aardappel niet helemaal insnijdt.  Je kan recht naar beneden snijden.
Leg de aardappels in een pannetje of aluminiumbakje en doe partjes knoflooflook tussen sneetjes van de aardappels. 




Dan flink zout en een beetje peper over de aardappels en ze zijn klaar voor de BBQ.
  
BBQ
De aardappels gaan niet direct boven het vuur (Dat kan wel, maar dan moet je ze in aluminiumfolie wikkelen), dus we gaan indirect BBQen. Afhankelijk van de hitte duurt het zo'n 45 tot 60 minuten. Als je een thermometer hebt is het bij 225-240 graden ongeveer 45 minuten en bij 200 graden een uurtje. 






Eventueel kan je de  laatste 5 minuten nog kaas toe te voegen. 


Eet smakelijk

Boston Baked Beans


Boston Baked Beans



Zoete bonenschotel van de BBQ

Ingrediënten:
1 pot bruine bonen (netto gewicht ca. 720 gr.)
2 eetl. schenkstroop
2 eetl. gembersiroop
1 eetl
mosterd
peper
zout
1 ui
200 gr. bacon



Werkwijze:

Laat de bonen uitlekken en meng ze met de stroop, gembersiroop, mosterd, peper en zout.











Doe dit in een steelpannetje en leg er de ringen ui op.






Dek af met de plakjes bacon. 



Bak het gerecht ca. 30 min. op de BBQ op 180 graden Celsius.




Eet smakelijk