donderdag 21 februari 2013

Hamburger


Hamburger (Spiff burger)


Wie kent hem niet de Hamburger (er gaat niets boven een zelf gemaakte hamburger).
Spiff (bekend van het bbqforum, en de Lowland Smokers) heeft na veel experimenteren deze heerlijke hamburger kruiden gecreëerd.
Dan mag deze natuurlijk niet ontbreken op mijn blog.


Ingrediënten:

                500 gr Runder gehakt ( zelf gedraaid van goede kwaliteit vlees)
                1 tl zout
                1 tl peper
                1 tl knoflookpoeder
                2 tl paprikapoeder
                1 el tomatenketchup
                1 el Worschestershiresaus
                1 fijngesnipperde rode ui































Bereidingswijze:

Meng het zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, tomatenketchup en Worschestershiresaus, en maak hier een soort pasta van
Meng de gesnipperde ui, en de kruidenpasta luchtig door het gehakt heen, zonder dit te kneden (ik doe dit met een vork).
Zet dit gehaktmengsel vervolgens voor een paar uurtjes in de koelkast. (hierdoor krijg je door de werking van het zout en eiwitten wat binding, en tevens trekken de smaken van de kruiden beter door het gehakt).
Verdeel het gehakt in 4 of 5 gelijke delen, en vorm vervolgens de hamburgers, in een hamburgerpers, of in deksel van een blik (Davelaar) Jodekoeken.
Probeer te voorkomen, dat je de hamburgers gaat kneden, omdat deze dan te stevig wordt. (het mondgevoel dat je ervaart bij een hamburger maakt onderdeel uit van de totale beleving hiervan).
Maak een klein kuiltje in het midden, om te voorkomen dat de hamburger daar te veel gaat uitzetten.














Bereid de bbq voor om direct te grillen.

Voor een vleugje rooksmaak, strooi ik wat houtsnippers op de brandende kooltjes.


Leg vervolgens de hamburgers op het rooster direct boven de kooltjes, en gril deze voor een paar minuutjes per kant (de duur hiervan is een beetje afhankelijk, van de afstand tussen het rooster en de kooltjes, maar gemiddeld zal dit zo rond de 4 minuten liggen)
Als de hamburgers bijna klaar zijn, haal ik deze boven de kooltjes weg, en leg ik deze aan de andere kant van het rooster, zodat ze dan langzaam kunnen doorgaren, waardoor de vleessappen weer wat vrijkomen, en deze zich kunnen verdelen in het vlees. (dit is ook het moment om als je er een Cheeseburger van wilt maken, je de kaas op de hamburger legt).

Met een hamburger kan je heerlijk variëren, zoals bijvoorbeeld deze Cheesburger Bacon.





 Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten