Hamburger (Spiff burger)
Wie kent hem niet de Hamburger (er gaat niets
boven een zelf gemaakte hamburger).
Spiff (bekend van het bbqforum,
en de Lowland Smokers) heeft na veel experimenteren deze
heerlijke hamburger kruiden gecreëerd.
Dan mag deze natuurlijk niet ontbreken op mijn blog.
Ingrediënten:
•
500 gr Runder gehakt ( zelf gedraaid van goede
kwaliteit vlees)
•
1 tl zout
•
1 tl peper
•
1 tl knoflookpoeder
•
2 tl paprikapoeder
•
1 el tomatenketchup
•
1 el Worschestershiresaus
•
1 fijngesnipperde rode ui
Meng het zout, peper, knoflookpoeder,
paprikapoeder, tomatenketchup en Worschestershiresaus, en maak hier een soort
pasta van
Meng de gesnipperde ui, en de kruidenpasta luchtig
door het gehakt heen, zonder dit te kneden (ik doe dit met een vork).
Zet dit gehaktmengsel vervolgens voor een paar uurtjes
in de koelkast. (hierdoor krijg je door de werking van het zout en eiwitten wat
binding, en tevens trekken de smaken van de kruiden beter door het gehakt).
Verdeel het gehakt in 4 of 5 gelijke delen, en vorm
vervolgens de hamburgers, in een hamburgerpers, of in deksel van een
blik (Davelaar) Jodekoeken.
Probeer te voorkomen, dat je de hamburgers gaat
kneden, omdat deze dan te stevig wordt. (het mondgevoel dat je ervaart bij een
hamburger maakt onderdeel uit van de totale beleving hiervan).
Maak een klein kuiltje in het midden, om te voorkomen
dat de hamburger daar te veel gaat uitzetten.
Bereid de bbq voor om direct te grillen.
Voor een vleugje rooksmaak, strooi ik wat houtsnippers
op de brandende kooltjes.
Leg vervolgens de hamburgers op het rooster direct
boven de kooltjes, en gril deze voor een paar minuutjes per kant (de duur
hiervan is een beetje afhankelijk, van de afstand tussen het rooster en de
kooltjes, maar gemiddeld zal dit zo rond de 4 minuten liggen)
Als de hamburgers bijna klaar zijn, haal ik deze boven
de kooltjes weg, en leg ik deze aan de andere kant van het rooster, zodat ze
dan langzaam kunnen doorgaren, waardoor de vleessappen weer wat vrijkomen, en
deze zich kunnen verdelen in het vlees. (dit is ook het moment om als je er een
Cheeseburger van wilt maken, je de kaas op de hamburger legt).
Met een hamburger kan je heerlijk variëren, zoals bijvoorbeeld
deze Cheesburger Bacon.
Eet smakelijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten