maandag 17 december 2012

Zalm (gerookt) met tapenade en bacon van het plankje.


Zalm (gerookt) met tapenade en bacon van het plankje.

Omdat ik  bij de Sigro een mooi stuke zalm tegen het lijf liep had ik besloten om deze eens te bereiden op de BBQ  tevens had ik in de schuur nog een stukje hout had liggen en de combi was gemaakt. Ik besloot om de vis een beetje te verpakken onder een tapenade dit omdat wij geen echte vis eters zijn en zodoende de smaak en beetje konden aanpassen.
Deze methode van het roken van zalm is vele jaren gebruikt en is verrassend makkelijk te doen met behulp van je eigen barbecue. De zalm wordt langzaam gegaard, en krijgt hierdoor een rijke, rokerige smaak.
Ingrediënten:
2 zalm filets met huid

1 bakje tapenade (groene olijven)
2 eetlepels pijnboompitten (geroosterd)
2 plakken bacon

beetje zout en peper
Plankje (Cedarhout)

Bereiding:

Leg de plankjes in een bak met water en laat deze terminste 1 uur inzitten.
BBQ voorbereiden aansteken. Onderste en bovenste openingen geheel openen. (Erg warm dus).
Was de zalm goed af onder de kraan en dep deze droog met keukenpapier.


Doe de tapenande in een schaaltje en voeg de gehakte pijnboompitten toe. meng dit door elkaar.





Bak ondertussen in een pan de bacon uit todat deze knapperig wordt, leg deze even tussen 2 vellen keukenpapier en snij het fijn.

Bedek de bovenzijde van de zalm in met het mengsel van de tapenade met pijnboompitten.
Bestrooi de tapenda met wat bacon en eveuntueelzout en peper.











Haal het cederhouten plankje uit het water en leg de filets met het vel naar beneden op het plankje.
Leg dit geheel vervolgens op het rooster boven het hete vuur en sluit de deksel van de BBQ.













Schrik niet want het begint te sissen en te roken maar dat hoort er allemaal bij. Na ongeveer 18 a 20 minuten is de zalm klaar. Haal het hele plankje met de zalm van de BBQ af.




Verdeel de zalm over de borden.

Eet smakelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten